Misnøiet ofte med dit Eget, Du ønsker dig saamangt og meget; men tak din Gud, som gav ei mere, end hvad han saae, du kunde bære

Se flere sitater

Innred stua til Henriks familie anno 1816. Henrik Wergelands familie bodde i Dronningensgate i Kristiansand fram til de flyttet til Eidsvoll da Henik var ni år gammel.

Vi vet ikke hvordan stua til familien til Henriks så ut, men her kan du finne et forslag til møbler som var vanlige på den tida i en borgerlig familie.
På møbelarket på pdf-en til høyre på siden er det foto av sofa, bord og stoler som du kan møblere stua til Henrik med. Det er også to bilder som du kan henge på veggen. Møblene er fotografert på Vest-Agder-museet Gimle Gård og er mahognimøbler i empirestil med intarsia (mønster). Bildene er silhuetter som var en vanlig måte å gjengi mennesker, dyr og gjenstander på før fotografiet.

Møbler Tapet

Dette trenger du:
En liten skoeske, saks og limstift. Du må også ha mulighet til å skrive ut i farger. Hvis du bare kan skrive ut i svart hvitt, kan du fargelegge møblene, eller tegne møbler selv som du klipper ut.
Slik gjør du:
1. Skriv møbelarket ut i farger på 160 grams papir. Hvis du bare har vanlig kopiark, kan du lime arket på et tykkere ark før du klipper ut møblene.
2. Klipp ut møblene. Husk å klippe ut en klaff på ca. to cm. under møblene, den bretter du inn slik at møblene kan stå.
3. Møbler stua. Lim fast møblene hvis du vil det, stryk da lim under klaffen og fest den i gulvet. Det var vanlig å sette stolene inn til veggene, men det bestemmer du selv. 
Sannsynligvis var veggene i huset malt, det var vanlig med sterke farger på denne tida. På 1800-tallet var det svært ekslusivt med tapeter, ofte hadde de bare én vegg med tapet. Tapetet på tapetarket til høyre er også fotografert på Gimle Gård, farven er pompeiiansk rød. Det er i historisk stil, sannsynligvis er det fra rett etter andre verdenskrig. Du kan skrive det ut i farger og tapetsere en vegg i stua.
Hvis du vil ha vindu i stua, kan du klippe ut det. Du kan også henge opp gardiner i et tynt hvitt stoff som du pynter med possement, det vil si snorer som du tvinner og små dusker som du lager i garn.
Du kan også lage andre ting å møblere stua med, kanskje hadde de en etasjeovn, et speil og et høyt skap. Det lå sikkert framme noen bøker, noen leker til barna, og mors broderi eller hekletøy lå kanskje klar.
Hvis du vil lage familien Wergeland til å bo i stua, finner du en beskrivelse på hvordan du gjør det i menypunktet over.
Les mer om Kristiansandsgutten Henrik.
Les mer om hvordan Kristiansand så ut på begynnelsen av 1800-tallet.
Les mer:
Angjerd Munksgård og Sidsel Jørgensen (foto): Lystgårdene rundt Kristiansand. Lunde Forlag 2002
Tore Drange, Hans Olaf Aanensen og Jon Brænne: Gamle Trehus: historikk, reparasjon og vedlikehold. Universitetsforlaget 1983

Judith Seland Nilsen, 9. januar 2008 | Skriv ut siden