Er det ikke Hjertelag, Geni og Ulykke, Gud giver Udødelighedens fagreste Krandse?

Se flere sitater

Tidligere var papirdukker vanlig leketøy for jenter. Her kan du lage dine egne papirdukker av hele familien til Henrik i 1816.

Til høyre finner du seks ark du kan skrive ut og jobbe med. Ark 1 viser den voksne Henrik Wergeland som papirdukke med klær til. Du kan skrive ut arket i farger og klippe ut. Ark 2 er også papirdukke av Henrik, men i svart-hvitt, slik at du kan fargelegge papirdukken og klærne selv. Det er lurt å fargelegge før du klipper ut. De siste fire arkene er Henrik Wergeland som teaterfigur, med eller uten hatt, og i farger eller svar-hvitt. Teaterdukken er morsom å dramatisere med hvis du skal lese et dikt av Henrik, eller du kan bruke ham som forteller i et teaterstykke sammen med teaterdukker dere tegner selv.
Tegn familien Wergeland.
I 1816 besto familien Wergeland av far Nicolai og mor Alette, Henrik var åtte år gammel, søsteren Augusta seks år, Harald fem år, Camilla tre år og lillebror Oscar et år gammel. Familien hadde også en barnepike.
For at familien skal få riktig høyde i forhold til alder, når du tegner dem som papirdukker, bør du tegne far ca 18 cm høy, mor 16 cm, Henrik 13 cm, Augusta 12 cm, Harald 11 cm, Camilla 10 cm og Oscar 9 cm.
Det kan være lurt å prøve å lage papirdukken av Henrik på ark 1 eller ark 2, før du begynner å tegne dine egne papirdukker. Her har den voksne Henrik fått bukse, skjorte og vest laget for seg, hatt og frakk. Du kan godt lage flere klær som du kan kle utenpå hverandre.
Slik gikk de kledd i 1816.
Det var stor forskjell på klærne til fattige og rike familier på denne tida. De fleste familier laget klærne sine selv, de kardet ull, spant tråd av ulla, vevde tøy av tråden og sydde klærne sine av det ferdig vevde tøyet.
Familien til Henrik tilhørte de rike familiene som ble påvirket av motene fra Europa. Moren behøvde sannsynligvis ikke sy klærne til familien selv, men hadde ei sydame som sydde klær til dem. Stoffene de sydde klærne av kom kanskje fra England eller Frankrike. Stoffene var i ull, lin eller silke. Det hadde også begynt å komme bomull. Bomullen med trykt mønster på var så fin at den brukte de ikke til undertøy slik vi gjør i dag, de brukte den på de ytterste klærne. Undertøyet var gjerne av ull.
Motene forandret seg, og på denne tida var empirestil moderne. Kjolene var ganske smale og med høyt liv, du ser det tydelig på silhuettbildet fra Flekkefjord. På bildet ser du også at den yngste gutten hadde kjole, det var også vanlig. Damenes klær var påvirket fra Paris, mennenes klær var påvirket av engelsk ridemote. Klær til barn og voksne så ganske like ut.
Forslag til klær.
Her er forslag til klær til familien, men du må gjerne tegne dem annerledes.
Far: Lang skjorte underst. Kort hår, glattbarbert. Smal bukse som er høy i livet. Vest og kort jakke med knapper. Høye støvler. Kanskje hadde han en lang frakk utenpå og en spaserstokk?
Mor: Underskjørt og snøreliv (et slags korsett). Smal kjole i mønstrete bomull med høyt liv. Den kan også være stripete eller rutete. Kanskje hadde hun en kniplet eller heklet krage rundt halsen og et langt, bredt sjal. Damene hadde også korte jakker.
Henrik og Harald: Lang skjorte. Lang bukse med høyt liv og kort jakke.
Jentene og lillebror: Underkjole. Enkle kjoler med høyt liv. 
Du trenger:
Tegnepapir, helst litt tykt, og tegnesaker.
Slik gjør du:
Tegn og fargelegg personen du skal lage med undertøy på. Tegn med tydelig strek til slutt.
Klipp forsiktig ut figuren, pass på slik at du klipper rett utenfor streken.
Nå skal du tegne klærne. Legg figuren/papirdukken på arket og tegn med svak blyantstrek rundt den. Nå kan du begynne å tegne klærne slik at de vil passe når du skal kle på papirdukken etterpå. Du kan også tegne mot vinduet. Legg papirdukken mellom arket og vinduet når du tegner klær. Tegn med tydelig strek til slutt.
Husk å lage klaffer jevnt fordelt på klærne, slik at du kan feste klærne på papirdukka etterpå. Klaffene må sitte slik at de får feste på papirdukka, de bør være en cm lange og en halv cm brede.
Klipp forsiktig ut klærne med klaffer, klipp rett utenfor streken. Nå er papirdukken ferdig, og du kan kle av og på den.
Hvis du vil at vi skal legge papirdukkene på nettsida, legger du papirdukka og klærne på et A4 ark, skanner dem og sender dem til redaksjonen.
Teaterfigurer.
Du kan også lage familien Wergeland som teaterfigurer. Da tegner du hele figuren i ett, både bakside og forside. Se på arket av Henrik som teaterfigur hvordan den lages. Tegn forsiden først. Når du tegner baksiden, kan du brette arket på midten og tegne opp mot vinduet. Tegn med tydelig strek til slutt. Hvis du vil sende teaterfiguren til nettsiden, bør du skanne den nå.
Forsiden og baksiden til figuren klippes ut og limes sammen med en blomsterpinne mellom lagene. Hvis du har tegnet på veldig tynt papir, kan du lime et tykkere papir mellom forsiden og baksiden.
Les her hvordan du kan bruke teaterfigurene i en billedfortelling.

Du kan også lage en fot på figurene, slik at de kan stå oppe og bo i Henriks stue. Da kan du brette en pappbit som er seks cm lang og tre cm bred i to, og lime den ene siden mellom lagene slik at det blir en brett bakover.
Les mer:
John Peacock: Klesdrakten - en kavalkade gjennom 4000 år. Grøndahl Dreyer 1993.
Kirsten Røvig Håberg: Tekstilhistorie Bind 1. Tell forlag 2000.

Judith Seland Nilsen, 6. november 2007 | Skriv ut siden