Man har opdaget den blodige Pande, jeg har faaet ved at følge Principet "beint fram".

Se flere sitater

Her kan du få noen ideer til hvordan du kan lage en liten bildeforteling om Wergeland ved hjelp av trykte bilder. Du kan lage den på egen hånd, eller sammen med klassen.

Du trenger:
Papp
Tegnesaker
Saks
Isoporplate 3 cm tykk
Knappenåler
Hobbymaling og pensel
Papir til å trykke på eller kamera
Slik gjør du:
Tegn på papp en enkel figur med flere deler. Det kan for eksempel være en mann med to bein, to armer, en kropp, et hode og en hatt. (Du kan gjerne se på teaterfiguren av Henrik Wergeland).
Delene klippes ut med saks og settes sammen på isoporplata. Pappdelene festes på isoporplata med knappenåler. Nå kan delene beveges, slik at de kan bli en levende fortelling.
Lag en liten fortelling, for eksempel om Henrik Wergeland som går en tur.
Alternativ en: Lag en bildefortelling med trykte bilder.
Mal et jevnt lag med maling på pappdelene og trykk isoprplata mot et ark. Beveg litt på pappdelene før du trykker et nytt bilde. Du må trykke så mange bilder du trenger for å lage en fortelling. For hver gang du trykker et bilde må du bevege på pappdelene, slik at det ser ut som om Henrik beveger seg. Mal på mer maling når det er nødvendig. De ferdige bilder settes sammen til en tegneserie.

Trykking 1 Trykking 2 Trykking 3 Camilla er glad
Mal på pappdelene. Trykk isoporplata mot et papirark. Beveg litt på pappdelene før du trykker et nytt bilde. Her ser du Camilla som er glad.

Alternativ to: Lag en digital fortelling.
Hvis du vil gjøre det litt mer avansert, kan du lage en digital fortelling. Da trenger du et kamera og isoporplata med pappfiguren. For å gjøre det litt mer spennende kan du fargelegge pappdelene.
Gjør klar den første hendelsen på isoporplata og ta et bilde med kameraet. Neste skritt er å forandre hendelsen på isoporplata, kanskje forskyve beina litt før du tar neste bilde. Når du har tatt alle bildene, setter du dem sammen i rekkefølge slik at det blir en fortelling. Du kan ta så mange bilder du trenger.
Nå kan du enten skrive bildene ut på printeren og bruke dem som tegneserie, eller du kan legge bildene inn på dataen og bearbeide dem.
For å lage en levende tegneserie finnes det flere forskjellige programmer du kan teste ut. Et program som følger med Windows pakken heter Paint, der du kan prøve å lage en liten tegnefilm. For å gjøre det trenger du mange bilder. For at de skal se levende ut, trenger man 24 bilder per sekund.
Du kan lese mer om digitale fortellinger i lærerveiledningen.
Lommekino.
En fin ide er også å lage ei flippbok/lommekino ut av bildene. Skriv ut små bilder og sett dem sammen etter hverandre. Stift dem sammen på den ene siden slik at de blir til ei lita bok. Når du ruller bildene ned med tommelen blir det en levende fortelling.

Male 1 Male 2 Male 3

Mal bakgrunn til en fortelling.
Du trenger:
Et lerret, gjerne avlangt, maling og pensel
Mal for eksempel et landskap der Henrik kan gå tur.

Park bakgrunn


Her har vi malt skog, foss og trær. Bruk teaterfiguren av Henrik som du finner som pdf her, eller du kan tegne din egen figur. Hvis du tegner både forside og bakside på figuren, kan du bruke den på begge sider.
Hold figuren foran lerretet og ta et bilde med kameraet. Bruk samme framgangsmåte videre som til en digital fortelling over.
Forslag til klassen:
Lag ei historie om Henrik Wergeland i fellesskap. For eksempel om familien Wergeland i Dronningensgate i Kristiansand som leter etter hønene sine. Les om ”mennesket og forfatteren” under menypunktet Læringsaktiviteter. Her finner du mange historier om Henrik Wergeland.
Lag teaterfigurer av hele familien og lag historien ved hjelp av bilder.
De digitale fortellingene dere lager kan sendes til redaksjonen for nettstedet. Send oss gjerne bildefortellingene dere lager også, så vil de bli publisert på nettstedet.

Judith Seland Nilsen, 19. januar 2008 | Skriv ut siden