Jeg elsker ikke evindelig blaa Himmel, som jeg hader dumme glanende Øine.

Se flere sitater

Kan 200 år gamle ord skape mer enn krusninger på overflaten i 2008?


Kjære alle sammen!
Det er betryggende at så mange har tatt seg tid til å komme hit for å tenke på en mann som ble født for tohundre år siden, og som lever i beste velgående i dag. Vi er glade vi får være med å hylle Henrik Wergeland! Vi er glade for å feire en samfunnskritiker og dikter!
Kjære Wergeland, gratulerer med dagen!
Vi har hørt mye om deg. Vi har lest noe av deg. Vi er fortsatt unge, og har på grunn av – og til tross for – vår gamle skole oppdaget hvilken kraft vi finner i ordene dine. Som takk for det vil vi sende deg en hilsen fra 2008:
Vi har nettopp hørt "Sandhetens Armée". Her er noen spørsmål vi vil stille deg, Wergeland: Hva har ord i dikt å stille opp med, når det i dag er tabloide spaltemeter som gjelder? Og sannheten, hvor mye tror du den er verdt i 2008? Det viktigste nå er å selge. Men kjøper vi enkle, sensasjonspregede forsider fordi det er det vi vil ha, eller fordi det er det eneste vi blir tilbudt? De som selger skylder på de som kjøper og de som kjøper skylder på de som selger. Du skrev ned ditt Sandhetsmanifest for nesten 200 år siden. Ser du ikke; vi trenger deg her i dag!
Velkommen til Norge i 2008, Wergeland. Du så fremmedfrykten i din tid og kjempet mot Jødeparagrafen. De som i dag stenges ute fra vårt lukkede Schengen-land, de trenger deg, Wergeland!
Fattigdom er fremdeles fattigdom, Wergeland. I Norge og i verden. Men fattigdommen er i dag kanskje enda vondere, fordi overfloden er så tydelig for dem som har minst.
Hvor mye respekt fortjener tiggere? Jeg er ung og kan ikke forstå hvorfor samfunnet ikke kan hjelpe de som trenger hjelp. Hvem er det som har mis-forstått?
Og i verden! I verden øker forskjellene. Vi får det bedre, men mange får det verre. Hva for en rettferdighet er dét?
I dag er mange redde, Wergeland! For verden over har de ekstreme fått fart på sine Arméer av Ord, og noen følger dem opp med ekstreme hand-linger og død. For mange lar seg kue av ekstremister på begge sider.
Et verdensperspektiv har aldri vært viktigere enn det er i dag, Wergeland, vi er lei for å måtte fortelle deg at vi har skapt globale miljøproblemer vi ikke er villige til å løse. I 2008 er vi mer individorienterte enn noen gang, men vi vil ikke ta individuelt ansvar! Skal vi stemme på vegne av oss selv eller på vegne av alle andre? De fattige må igjen ta regningen for vårt for-bruk! Dette er toppen av urettferdighet, Wergeland! Hvorfor er du ikke her til å tale de fattiges sak når de trenger deg som verst?
Wergeland! Det er så fristende å gå hjem og skru på tv-en. Logge meg på facebook og desperat skaffe meg oversikt over vennene mine. Konsentrere meg om kjendiser og sladder. Det er så greit å leve livet sitt gjennom et realityshow. Men det må da finnes noe mer ...
Derfor hyller vi deg, Wergeland, og det du står for. Vi vektlegger det ve-sentlige ved ditt vesen og dine verk, og forsøker å lære. Men lærer vi?
Kan 200 år gamle ord skape mer enn krusninger på overflaten i 2008?
Ord? Som verden så foragter? Ord i digt? / endnu mer forakteligt! / Ak, hvor usle disse Magter / til at fegte / for den Sandhed I fornegte!

Wergeland, medias rolle som vaktbikkje er essensiell for demokratiet. Men når media forvandles til en flokk med ulver – hvem skal vokte Sandheden da? La oss sammen spørre disse fremmøtte: Hvem skal vokte vokterne? Wergeland? Skal vi stole på at Wergeland gjør det? Han er jo død! Han har vært død i 163 år!
Vi håper det er sant som du sier, Wergeland, at Sandheds Sag seirer kun i Nederlag, for da vil vi ha gode sjanser for seier. Wergeland, verden er ikke lenger like ung.
Men det er vi! Og ja, vi elsker dette landet, men vi elsker også verden, og derfor vil vi gjøre vårt beste for å føre Wergeland-tradisjonen videre!
Gratulerer med dagen!
007
Espen Dahl Hjort og Ane Sydnes Egeland er elever ved Oslo katedralskole, der Henrik Wergeland var elev fra 1819 til 1825. Talen ble holdt ved den offisielle feiringen av 200-årsdagen for dikterens fødsel 17. juni 2008 i Oslo sentrum. Foto: Birte Svatun.

Espen Dahl Hjort og Ane Sydnes Egeland, 27. juni 2008 | Skriv ut siden